Action Field Kodra 2013 ¨Τείχη¨ | “Walls”



 

GR

(Scroll down for English)



Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013 ¨Τείχη¨: A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.



Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013, με αφορμή τα 150 χρόνια από την γέννηση του Κ. Π. Καβάφη, εμπνέεται από το ποίημα "Τείχη' και με βάση τους στίχους του, καλείται να αρθρώσει έναν ακέραιο καλλιτεχνικό λόγο. Έναν λόγο που αναπόφευκτα θα επηρεαστεί από τις αναγομώσεις που δημιουργούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

Οι επιμελητές και οι καλλιτέχνες που θα φιλοξενηθούν φέτος, έχουν κληθεί να εμπνευστούν και να στοχαστούν χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο το κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο δρουν και το οποίο αναπόφευκτα συνδιαμορφώνουν, ανακατατάσσουν, αποδομούν και επανασυγκροτούν με νέους όρους.

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013 διερευνά την έννοια των τειχών του σήμερα, που «ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω» και τις όποιες προεκτάσεις αυτών.

Εστιάζει στις κοινωνικές ανακατατάξεις, τις αναδυόμενες τάσεις και κατευθύνσεις που προκύπτουν από τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, δίνοντας το έναυσμα για μια διαλεκτική αποτύπωση όλων αυτών των κινήσεων, φέρνοντας στο προσκήνιο έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των πιο ευαίσθητων κυττάρων της κοινωνίας, τους ανθρώπους των τεχνών και του πνεύματος.

Θα δώσει έμφαση τόσο στην ατομική όσο και στη συλλογική ή κοινωνική ευθύνη, όπως αυτή διαμορφώνεται στη σύγχρονη ιστορία.

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα φιλοξενίας ιδεών που θα προκύψουν κυρίως μέσω της αλληλεγγύης, της συνεργατικότητας και της αλληλοϋποστήριξης. Θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ιδέες και προτάσεις που δεν μεμψιμοιρούν, αλλά αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με προβληματισμό και διορατικότητα.”



Δημήτρης Μιχάλαρος                                                                        Γεωργία Κοτρέτσος
Chief Director                                                                                  Creative Director



Παρουσίαση προγράμματος Πεδίου Δράσης Κόδρα 2013


Το Πεδίο Δράσης Κόδρα διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο από τον Δήμο Καλαμαριάς, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Παρά θιν’ αλός, στις εγκαταστάσεις και τους ανοιχτούς χώρους του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Από το 2001, που άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά:

  • Παρουσίασε περισσότερους από 1.900 νέους καλλιτέχνες και επιμελητές τέχνης.

  • Φιλοξένησε πάνω από 3.500 έργα.

  • Επιμελήθηκε 11 εκδόσεις και καταλόγους έργων.

  • Υποδέχτηκε πάνω από 60.000 Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Σήμερα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μη μουσειακούς θεσμούς σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, μία μοναδική διεθνή γιορτή Τέχνης, Πολυφωνίας και Δημιουργίας, με δράσεις και συμμετοχές που εκτείνονται σε κάθε πτυχή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013 θέτει ως στρατηγικούς στόχους της φετινής χρονιάς:

  • Τη στήριξη των νέων καλλιτεχνών και των πειραματικών μορφών έκφρασης στη σύγχρονη τέχνη

  • Την προώθηση των νέων καλλιτεχνών σε πανελλαδικό και σε διεθνές επίπεδο.

  • Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών που εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες του φεστιβάλ, διασφαλίζοντας παράλληλα την άμεση προσβασιμότητα στη δουλειά και το έργο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών/ επιμελητών.

  • Τόνωση του διεθνούς χαρακτήρα του φεστιβάλ και δημιουργία πιο εξωστρεφών στρατηγικών.


Στο κεντρικό πρόγραμμα του Πεδίου Δράσης Κόδρα θα παρουσιαστούν φέτος πέντε εκθέσεις.


ΑΙΔΩ/ΕΔΩ”, “The aesthetics of the small act”,Vanguard”

Casilda.SÁnchez
Η έκθεση “ΑΙΔΩ/ΕΔΩ” σε επιμέλεια του Βασίλη Αμανατίδη και η έκθεση “The aesthetics of the small act” σε επιμέλεια της Adela Demetja που θα στεγαστούν στο κτίριο των Κοιτώνων του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Η τρίτη κεντρική έκθεση με τίτλο “Vanguard” σε επιμέλεια της Άννας-Μαρίας Κάντα θα είναι το δρώμενο που θα σηματοδοτήσει τη συνεργασία του Πεδίου Δράσης Κόδρα με την 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η οποία αποτελεί μία συνεργασία για την καλλιτεχνική σκηνή της πόλης. 

Μπάμπης Βενετόπουλος |
Babis Venetopoulos

Η κίνηση αυτή του Πεδίου Δράσης Κόδρα, φέτος, έρχεται να εκφράσει εμπράκτως τη στήριξη σε έναν εκ των κορυφαίων θεσμών της χώρας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συνεργιών και συνεργασιών μεταξύ τοπικών φορέων πολιτισμού. Επισφράγιση του παραπάνω στρατηγικού στόχου συνιστούν και οι υπόλοιπες, εξίσου σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίους θεσμούς και φορείς της πόλης, όπως με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τα Δημήτρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Art-Athina, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.






Att Poomtangon 
Αλέξανδρος Κακλαμάνος | Alexandros Kaklamanos




Κόδρα Fresh: Πλωτά Τείχη


Το Κόδρα Fresh, η καθιερωμένη έκθεση αποφοίτων και τελειοφοίτων των σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού, αποτελεί κι αυτή με τη σειρά της αναπόσπαστο κομμάτι του κεντρικού κορμού του φεστιβάλ. Φέτος, ακολουθώντας την γενική θεματική του φεστιβάλ, φέρει τον τίτλο “Πλωτά Τείχη” και διοργανώνεται  σε επιμέλεια του Βασίλη Ζωγράφου στο Διοικητήριο του Κόδρα.

Ορέστης Μαυρουδής | Orestis Mavroudis







Kalos & Klio
Cyber Art Space

Η διαδικτυακή έκθεση “Cyber Art Space”, σε επιμέλεια Δημήτρη Μιχάλαρου και Μπάμπη Βενετόπουλου επιχειρεί μια πειραματική προσέγγιση του κυβερνοχώρου ως πραγματική διάσταση διερευνώντας τα λεπτά τείχη/ όρια μεταξύ πραγματικού και εικονικού-δυνητικού.



Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “Τέχνη-Αισθητική-Πολιτική: Τείχη”

Το τελευταίο και εξίσου σημαντικό κομμάτι του κεντρικού προγράμματος αποτελεί το διεθνές επιστημονικό συνέδριο “Τέχνη-Αισθητική-Πολιτική:Τείχη” που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη”, με τη συμμετοχή θεωρητικών διεθνούς κύρους και αναγνώρισης με κεντρικές συντονίστριες του συνεδρίου την Δρ. Ελένη Φιλιππάκη, Ιστορικό Φιλοσοφίας-Συγκριτολόγο και τη Fatos Üstek, ανεξάρτητη επιμελήτρια και Κριτικό Τέχνης.


Το παράλληλο πρόγραμμα του φεστιβάλ συγκροτείται από πέντε δρώμενα.


4ο Διεθνές Workshop Νέων Καλλιτεχνών της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Το “4ο Διεθνές Workshop Νέων Καλλιτεχνών της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης” σηματοδοτεί τη σύμπραξη της Μπιενάλε με το Πεδίο Δράσης Κόδρα. Το Workshop φέτος για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί στο κτίριο των Κοιτώνων του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, από 14 έως 25 Οκτωβρίου.




CUT Project/DE-FENCES

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί το “CUT Project/DE-FENCES”, μία βίντεο-εγκατάσταση με παράλληλες performances σε επιμέλεια της Μαρίλης Μαστραντώνη.

Μαρίλλη Μαστραντώνη


This Wall Will Fall

Η έκθεση “This Wall Will Fall” συνιστά μια εξίσου σημαντική συνεργασία με έναν ακόμα κορυφαίο θεσμό της πόλης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Την έκθεση συνεπιμελούνται οι Ιωάννα Σουρούδη, Κατερίνα Σύρογλου και Μάρω Ψύρρα.


Heroes TV

H έκθεση “Heroes TV” παρουσιάζει μία σειρά δέκα ντοκιμαντέρ 26 Νορβηγών φοιτητών, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα αναζητώντας τους ήρωες της καθημερινότητας στην Ελλάδα της κρίσης. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Αγάθη Δαρλάση

Thomas Albertsen

Από το Τσαρσί στο Καραμπουρνάκι

Ο Δρ. Ευάγγελος Χεκίμογλου επιμελείται εκ μέρους του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης την έκθεση “Από το Τσαρσί στο Καραμπουρνάκι”. Στην έκθεση αυτή, οι φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δημιουργούν με αφορμή μία έκθεση ιστορικού περιεχομένου που μεταστεγάζεται από το Εβραϊκό Μουσείο στη γκαλερί Ρεμέτζο του Δήμου Καλαμαριάς.


Άλλες δραστηριότητες


Εθελοντικό Πρόγραμμα

Αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2013 είναι η ενεργή συμμετοχή των εθελοντών, καθώς η συμβολή τους στην προετοιμασία και λειτουργία των εκθέσεων και των δράσεων του φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι εθελοντές θα απασχοληθούν σε βασικούς τομείς όπως: λειτουργία εκθέσεων & εκδηλώσεων, φιλοξενία καλλιτεχνών (υποδοχή, ενημέρωση, πρωτότυπες ξεναγήσεις κ.ά.), επικοινωνία (δημιουργία blog, γραφείο τύπου, social media), οπτικοακουστική κάλυψη, κ.ά.

Οι εθελοντές θα συμμετάσχουν σε μία ημερίδα ενημέρωσης και εκπαίδευσης μέσω βιωματικών εργαστηρίων πάνω στους τομείς εθελοντισμού που τους ενδιαφέρουν. Απώτερος σκοπός του προγράμματος εθελοντισμού στο Πεδίο Δράσης Κόδρα είναι η κινητοποίηση και ενεργοποίηση των δημιουργικών και ανήσυχων δυνάμεων της πόλης για τη δημιουργία περαιτέρω δράσεων και πρωτοβουλιών στον χώρο των εικαστικών τεχνών και του πολιτισμού.


www.plARTform.gr

Καλύπτοντας το στόχο της ανάγκης για εξωστρέφεια, χρήση της τεχνολογίας και προώθηση των νέων καλλιτεχνών, το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013 προχώρησε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του www.plARTform.gr.


Το plARTform είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Art-Athina με αφορμή την έκθεση Platforms της Άρτεμις Ποταμιάνου. Το plARTform χρησιμοποιείται φέτος πιλοτικά συντελώντας στην πιο διαφανή διαδικασία επιλογής καλλιτεχνών για εκθέσεις/ δρώμενα, όπως του Kόδρα Fresh ή του 4ου Διεθνούς Workshop Νέων Καλλιτεχνών της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσ/νίκης. Είναι το βασικό εργαλείο πάνω στο οποίο επενδύει η φετινή διοργάνωση και ευελπιστεί σε συνδυασμό με τη δυναμική του φεστιβάλ, να βοηθήσει ουσιαστικά στην προώθηση της δουλειάς και του έργου των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.




Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα


Διάρκεια κεντρικών εκδηλώσεων: 6-20 Σεπτεμβρίου


Έκθεση “Vanguard”: 10 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου


Έκθεση “Από το Τσαρσί στο Καραμπουρνάκι”: 6-20 Σεπτεμβρίου


4o Διεθνές Workshop Νέων Καλλιτεχνών: 14- 25 Οκτωβρίου



Καλλιτεχνική Διεύθυνση φεστιβάλ/ Συντονισμός/ Οργάνωση:  

 






                     





Action Field Kodra
Ex
military camp Kodra
Komninon
60
Kalamaria
Thessaloniki
Telephone
(+30) 2313 314573
E-mail:
info@actionfieldkodra.gr

EN

PRESS RELEASE



Action Field Kodra 2013


Walls”: When they were building the walls, how could I not have noticed!1




Action Field Kodra 2013, stirred by the 150 years since C.P Kavafy’s birth, pulls its inspiration from the poem “Walls” and based on its verses is challenged to articulate intact artistic words. These words will inevitably be affected from the reconditioning currently created in Greece, Europe and the Balkans.

The curators and artists hosted this year have been called to draw their inspiration and be stimulated by the socio-political environment in which they act and which they inevitably contribute in shaping, rearranging, degrading and rebuilding.


Action Field Kodra 2013 explores the meaning of today’s walls which “imperceptibly… have closed me off from the outside world” and the implications of such meanings.

Focused on social class reformation, on the emerging trends and directions which will arise from the spurting changes of these past years, and by giving ground for a dialectic record of such alterations, it brings to the foreground a substantive dialogue between the most sensitive cells of our communities, the people of art and intellectuality.

Emphasis will be given to individual and collective, or social, responsibility as it is being transformed in contemporary history.

The festival hopes to function as a platform of ideas, which will emerge mainly through, mutual understanding, collaboration, and mutual support. It will attempt to present ideas and proposals that don’t foretell, but face change with contemplation and insight.”



Dimitris Michalaros                                                    Georgia Kotretsos

Chief Director                                                             Creative director



Action Field Kodra 2013, Program.

Action Field Kodra is organized every September by the Municipality of Kalamaria, in the context of the festival Para thin alos, at the facilities and open areas of ex military camp Kodra. Since 2001, when it opened its doors for the first time it has:

  • Presented more than 1,900 young artists and art curators.

  • Hosted more than 3,500 works.

  • Edited 11 prints and catalogues of works.

  • Welcomed more than 60,000 Greek and foreign visitors.

Today it consists of one of the most important non-museum art institutions in Greece and a one of a kind international festival of art and creation, with actions and participants that extend to every aspect of contemporary artistic creation.

Action Field Kodra 2013 sets it’s strategic goals of this year to be:

  • The support of young artists and the experimental ways of expression in contemporary art.

  • The promotion of young artists throughout Greece and in foreign grounds.

  • The development of new technological advancements which enable the functional needs of the festival, guaranteeing concurrently the direct access to the works of the participating artists and curators.

  • Emphasis on the international character of the festival and the creation of more outward strategies.


In the main program of Action Field Kodra there will be 5 exhibitions presented.


SHAME/HERE, The aesthetics of the small act, Vanguard

Αντώνης.Μίγκος | Antonis Migkos

The exhibition “SHAME/HERE” curated by Vasilis Amanatidis and the exhibition “The aesthetics of the small act” curated by Adela Demetja will be hosted at the dormitories of ex military camp Kodra. The third main exhibition with the title “Vanguard”, curated by Anna-Maria Kanta, will mark the collaboration of Action Field Kodra with the 4th Thessaloniki Biennale of Contemporary Art and the State Museum of Contemporary Art, which is a significant and unique collaboration for the artistic stage of the city. This decision taken by Action Field Kodra expresses, with evident action, support towards an important national institution, giving emphasis on the need for cooperation between local cultural bodies. 

Evariste Maiga

The sealing of the above goal is requested by equally significant collaborations of institutions and channels within the city, such as the Macedonian Museum of Contemporary Art, the Jewish Museum of Thessaloniki, the Dimitria of the Municipality of Thessaloniki, Art-Athina, the Aristotle University of Thessaloniki, and the University of Western Macedonia


Kodra Fresh: Floating Walls

Emmanuele Panzarini. 
Kodra Fresh, the established exhibition showcasing graduates and seniors of Greek and foreign Fine Arts Schools, also consists an integral part of the main branch of the festival. This year, following the theme of the festival, it carries the title “Floating Walls” and is organized with Vasilis Zografos as it’s curator, at the Headquarters of Kodra.


Πάνος Κόμπης | Panos Kombis










Cyber Art Space

The cybernetic exhibition Cyber Art Space”, curated by Dimitris Michalaros and Babis Venetopoulos, takes an experimental approach of cyberspace as a real dimension, exploring the thin walls between real and virtual-potential.


International Scientific Conference "Art- Aesthetics-Politics: Walls"

The last and equally important part of the main program is the international scientific conference "Art- Aesthetics-Politics: Walls". It will be held on Saturday, September 7th at the

Municipal Theatre of Kalamaria "Melina Merkouri", with international prestige and with the recognition of central conference coordinators, Dr. Eleni Filippaki, Hisotrian of Philosophy-Comparatist, and Fatos Üstek, independent curator and Art Critic.


The parallel program of the festival consists of five events.


4th International Workshop of Young Artists Thessaloniki Biennale of Contemporary Art

The "4th International Workshop of Young Artists, Thessaloniki Biennale of Contemporary Art" marks the partnership of Biennale with Action Field Kodra. This year, for the first time, the workshop will be hosted in the building of the dormitories of ex military camp Kodra, from October 14th to October 25th.


CUT Project/DE-FENCES

Additionally, the exhibition “CUT Project/DE-FENCES” will take place, a video-implementation of parallel performances, curated by Marilli Mastrantoni.


This Wall Will Fall

The exhibition "This Wall Will Fall" is an equally important collaboration with another important foundation of the city, the Macedonian Museum of Contemporary Art. This exhibition is co-curated by Ioanna Souroudi, Katerina Siroglou and Maro Psyrra.

Heroes TV

The exhibition "Heroes TV" presents a series of ten documentaries of 26 Norwegian students who traveled to Athens looking for the Heroes of everyday Greece, and more specifically of the Greek crisis. Curator of the exhibition is Agata Darlasi.

Var Hepso.
Anne Lund







From Çarşi to Karaburun

Dr. Evanghelos Hekimoglou curates, on behalf of the Jewish Museum of Thessaloniki, the exhibition "From Çarşi to Karaburun". In this exhibition, students of the Department of Fine and Applied Arts, University of Western Macedonia, create an exhibition with historical content that relocates from the Jewish Museum in Remetzo gallery of the Municipality Kalamaria.


Other activities


Volunteer Program

An integral part of Action Field Kodra 's success is the active participation of its volunteers, who consist a major segment of the organization, since their contribution in the process of preparation and production of events and exhibitions plays a fundamental role. Volunteers will work on essential fields such as: exhibitions and events organization, artists' and conveners' hospitality (reception, info, original touring, etc.), communication (blogging, Press Office, social media), audiovisual production, etc.

Volunteers will attend a symposium that will inform and train them, through experiential workshops, in the field of volunteering they are interested in. The ultimate aim of the Volunteer Program is the motivation and mobilization of all creative and restless forces of the city as a way to promote further projects and initiatives in visual arts and culture.


www.plARTform.gr

Covering the target of the need for openness, the use of technology and the promotion of young artists, Action Field Kodra 2013 proceeded in designing and implementating www.plARTform.gr.


PlARTform is a cybernetic platform that was presented for the first time in Art-Athina during the exhibition Platforms of Artemis Potamianou. This year, PlARTform is used as a pilot program contributing to a more transparent process of selecting artists for exhibitions / events, such as Kodra Fresh or the 4th International Workshop of Young Artists Thessaloniki Biennale of Contemporary Art. (4ου Διεθνούς Workshop Νέων Καλλιτεχνών της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσ/νίκης) It is the main tool this year's event invests in and hopes that in conjunction with the dynamics of the festival it will greatly help in promoting the work of participating artists, not only in Greece but also abroad.



Opening: Friday 6th September, ex military camp Kodra


Dates of the central events: 6-20 of September


Vanguard” Exhibition: 10 September until 31 October


ExhibitionFrom Çarşi to Karaburun: 6-20 September


Young Artists' 4o International Workshop: 14- 25 October



Artistic Direction/ Coordination/ Organization: