ΟΑΣΙΣ ΕΝ ΑΟΑΣΕΙ

Όασις εν αοάσει
Contemporary Art Exhibition

10 Ιουλίου 2010 – 8 Αυγούστου 2010 
Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου 
50ο χλμ Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών- Κορίνθου 

Eπιμελητές: 
Δημήτρης Μιχάλαρος (katArt-e) 
Πανος Φαμέλης
 
Υπεύθυνος Marketing:
Δημήτρης Γεωργακήςόαση η [óasi] O33 : 1. γόνιμη έκταση μέσα στην έρημο. 2. (μτφ.) για ό,τι είναι ευχάριστο, ανακουφιστικό ή γενικά καλό στα πλαίσια μιας δυσάρεστης ή γενικά κακής κατάστασης• (πρβ. Καταφύγιο). [Λεξικό Τριανταφυλλίδη] 


Δύο λήμματα αντιθέτου έννοιας με μία πρόθεση, συντάσσουν γραμματικά αλλά και εννοιολογικά τον τίτλο αυτού του καλλιτεχνικού δρώμενου. Ο τίτλος "Όασις εν αοάσει" περιγράφει δυο αντικρουόμενες αλλά ταυτόχρονα συνυπάρχουσες διαστάσεις, τις οποίες το δρώμενο αυτό σκοπεύει να πραγματευτεί και να σχολιάσει. Μία όαση σύγχρονης καλλιτεχνικής δράσης, μέσα σε ένα κατεστημένο καλλιτεχνικής ανομβρίας και "ξεραΐλας" όπως αυτό που χαρακτηρίζει την γύρω περιοχή, που ελάχιστα απέχει από τον καλλιτεχνικό πυρήνα της χώρας μας, την Αθήνα. To "Όασις εν αοάσει" είναι ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό δρώμενο μέσω του οποίου θα παρουσιαστούν στο κοινό, σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες από τους τομείς των Εικαστικών, του Θεάτρου και του Χορού. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και να ενεργοποιήσει το χώρο και το ρόλο του Σκιρώνειου Μουσείου σε σχέση με τη γύρω περιοχή και την σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή. Κύριος στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι η προσέλκυση της καλλιτεχνικής κοινότητας στο Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου, που αποτελεί στολίδι για την περιοχή και δυστυχώς παραμένει άγνωστο στον περισσότερο κόσμο. Το Μουσείο είναι δημιούργημα του γλύπτη Κώστα Πολυχρονόπουλου, από τον οποίο πήρε και το όνομά του.

  • Έκθεση εικαστικών με έργα επιλεγμένων καλλιτεχνών.

Βαρυτιμιάδης Νίκος, Βελώνης Κωστής, Βλασσοπούλου Πάκη, Βρεττός Τάσος, Γκόκας Βαγγέλης, Γυπαράκης Γιώργος, Ζωγράφος Βασίλης, Καναρέλης Νικος, Κατσουλίδη Μαριάννα, Κοντοσφύρης Χάρης, Κοτρέτσος Γεωργία, Κωσταντινοπούλου Μαριλή, Λόλης Ανδρέας, Μαλεγιαννάκης Γιάννης, Μαρκάτος Γρηγόρης, Μπεκιάρης Χαρίτωνας, Μπέλλου Ράνια, Νάκας Σπύρος, Πάλλας Χαρις, Παπαηλιάκης Ηλίας, Ψυχούλης Αλέξανδρος.

  • Έκθεση εικαστικών με έργα in situ.

Αγγελίογλου Ιάνθη*, Ζαφειρόπουλος Θεόδωρος, Καπέλος Γιάννης, Λάιος Αλέξανδρος, Φασουλή Μάρω, Φουτρής Δημητρης, Χριστόπουλος Κώστας,  

*performance από την καλλιτέχνιδα 


  • Συζήτηση Κώστα Χριστόπουλου και Γιώργου Γιαννακόπουλου. 

"Συζητώντας για το έθνος και την Ελληνικότητα στη Τέχνη"

 Αυτοκαθορισμοί και εταιροκαθορισμοί της καλλιτεχνικής πρακτικής στην Ελλάδα από το 19ο έως τον 20ο αιώνα. - 

Εικόνες από την συζήτηση του Κώστα Χριστόπουλου
 και του Κώστα Γιαννακόπουλου

  • Παράσταση σύγχρονου χορού "Η πρόσκληση" (The Invitation) της Αµάλια Μπένετ. 

Εικόνες από την performance "Η πρόσκληση" της  Αμάλια Μπένετ  • Η ECOWEEK στο Σκιρώνειο επιμέλεια της Φαίδρας Ματζιαράκη. ( www.ecoweek.gr ) 

  • "Οι πυγολαμπίδες της Τέχνης υπό το φως των προβολέων"

Συζήτηση του Βαγγέλη Μπιτσώρη με τον Τάκη Κουμπή 

  •  "Ο διωγμένος" του Σάμιουελ Μπέκετ (Samuel Beckett)

 σε σκηνοθεσία της Μάνιας Παπαδημητρίου (παίζει ο Γιώργος Γιαννακάκος)